2020. május

2020. május

Módosították a veszélyhelyzeti felnőttképzésre vonatkozó 70/2020. kormányrendeletet. A korlátozások sok tekintetben már lazulnak, a rendelet alapján azonban még mindig nem tarthatóak kontaktórás képzések és szakmai vizsgák.
A 2013. évi LXXVII. felnőttképzési törvényjavaslat tervezete több új elemet is tartalmaz, többek között a felnőttképzési ösztöndíj megszerzésének lehetőségét is, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű képzés fogalmát, valamint a Munkaerő-piaci előrejelző rendszer bevezetését.
A veszélyhelyzetben bevezetett, úgynevezett struktúraváltó képzésként indította e-learning projektjét a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH). A képzők bevonása nélkül megvalósuló programra a 18. életévüket betöltött felnőttek 2020. május 22-ig jelentkezhetnek az erre a célra létrehozott honlapon.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) honlapján folyamatosan teszi közzé ágazatonként a Képzési és Kimeneti Követelményeket (KKK). Ezek tartalmazzák azokat a részszakmákat is, amelyek felnőttképzésben szintén oktathatóak.
A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása elnevezésű pályázati felhívásokra a támogatási kérelmeket 2020. május 29-től 2020. november 2-ig lehet benyújtani. A rendelkezésre álló keretösszeg a GINOP-ban 33,3 milliárd forint, a VEKOP-ban 18,816 milliárd forint.
A honlapot az ITM (Információs és Technológiai Minisztérium) megbízásából az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. azzal a céllal hozta létre, hogy információkkal segítse a vállalkozókat a koronavírus nyomán kialakult veszélyhelyzetben. Ennek egyik része a képzési adatbázis, ahová a képzők önkéntes alapon regisztrálhatják a képzéseiket. 

Különszám – 2020. május 19.

Az ITM honlapján a mai napon további Képzési és kimeneti követelményeket tettek nyilvánossá.

Különszám – 2020. május 27.

Bár a veszélyhelyzetet jogilag még nem szüntették meg, a felnőttképzésben is enyhítéseket vezettek be május 27-től – országosan. Továbbra is lehet távoktatásban, távolléti oktatásban, digitális képzésként folytatni/megkezdeni új képzéseket (akkor is, ha eredetileg csoportos képzésről van szó), de már újra tarthatók kontaktórás képzések is.  OKJ-s kontakt modulzáró vizsgák és OKJ-s szakmai vizsgák is szervezhetők.