Hírújság

2023. május

A DIMOP (Digitális Megújulás Operatív Program) Plusz átfogó céljai Magyarország digitalizációs fejlesztésére irányulnak.

A tájékoztatókban, hirdetésekben is egyértelművé kell tenni, hogy az adott képzés nem ad szakmát, részszakmát vagy szakképesítést, és az alapján önállóan nem végezhető.

A rendezvényt, amelyet 2023. június 1-jén szerveznek meg a budapesti ParkInn Hotelben, Dr. Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára nyitja meg.

A FAR-on keresztül, az IKK honlapjára mutató linkkel lehet eljutni a programkövetelmények adatbázisához és az ahhoz kapcsolódó tudnivalókhoz.

2023. április

Európai uniós finanszírozással országos központi akkreditált vizsgaközpontot hoznak létre.   

A programkövetelmények ügyintézési határideje három hónap, hatóságként a Kulturális és Innovációs Minisztérium Innovációért és Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság Felnőttképzési Főosztálya jár el.

A FAR (Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer) továbbfejlesztésére a legutóbbi jogszabályváltozások miatt volt szükség. (Lásd: FeFi 2022. december, 2022. december 20-tól hatályos, módosított felnőttképzési törvény: Minden engedélyes, január 1-jén folyamatban lévő képzés esetén január 4-ig teendője van az intézménynek a FAR-ban)

„A tanári önazonosság a szétszórt világban” című eseményen az előadók azt járják körül, hogy a nyelvtanítás milyen válaszokat tud adni a megváltozott technológiai, társadalmi és pszichológiai kérdésekre.

2023. március

A programkövetelményekre vonatkozó jelenlegi jogszabály 2023. március 1-től hatályos.

A Pest Megyei Kormányhivatal 2023-as Hatósági Ellenőrzési Tervében 50 intézmény szerepel.

2023. március 22-ig lehet kitölteni a kérdőívet az európai képesítések átláthatóságáról és összehasonlíthatóságáról.

A 2023. március 30-án, 15 órakor kezdődő ingyenes programon személyesen és online formában is részt lehet venni.

2023. február

Dr. Hankó Balázs szerint a felsőoktatás, a szakképzés és a felnőttképzés területeinek egy államtitkárságba való csoportosítása a gazdaság érdekeit szolgálja. A 2023. február 16-án megtartott rendezvényen még a hatósági ellenőrzések és a FAR működése és fejlesztése is téma volt.

A programkövetelmények a fenti határidőig, mint ahogyan eddig is, az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. – IKK honlapján találhatóak meg.

Az Új Munkaügyi Szemle legfrissebb számában megjelent írás szerint a mikrotanúsítványok elterjedése, és a szintén a Tanács által ajánlott ILA (Individual Learning Account), vagyis az Egyéni Tanulási Számlák alkalmazása ösztönzően hathat az egész életen át tartó tanulásra.

Különszám – 2023. február 22.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal közzétette azoknak a felnőttképzőknek a listáját, amelyeket 2023. során kívánnak ellenőrizni. A mellékelt dokumentum szerint (41-42. oldal) 50 képző jogszabályoknak megfelelő működését vizsgálják majd a helyszíni látogatások alkalmával.

2023. január

A megváltozott munkaerőpiac újfajta készségeket igényel – ezt felismerve fogadta el 2022 decemberében az Európai Unió a Bizottság javaslatát: 2023-at a Készségek Európai Évének nyilvánítják.

A bejelentés és az engedély alapján folyó, ezen belül a támogatott és/vagy (legalább egy résztvevő erejéig) képzési hitelből finanszírozott képzésekre eltérő szabályok érvényesek.

A Munkavédelmi képviselők alap- és továbbképzését a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény szabályozza.

2022. december

A törvényjavaslatban tervezett változásokhoz képest könnyítést jelent, hogy mégsem szükséges minden képzéshez ütemtervet készíteni. A változások a Magyar Közlöny 209. számában jelentek meg.

Ismét összekerült ez a két terület, amely korábban két minisztériumhoz tartozott.

A mintegy 170 oldalas szakmai anyag a kormányzati portálról tölthető le. A digitális infrastruktúra, gazdaság és állam mellett hangsúlyos szerepet kap az általános digitális kompetenciák fejlesztése és az IKT szakemberek képzése is.

Különszám – 2022. december 22.

2022. december 20-tól hatályos, módosított felnőttképzési törvény, amelyről egy újabb részletes összefoglalót állítottunk össze, kiemelve a közeljövő teendőit, illetve az újabb hírekről is tudósítva.A legsürgetőbb és ezért jelenleg legfontosabb információ: Minden engedélyes, január 1-jén folyamatban lévő képzés esetén január 4-ig teendője van az intézménynek a FAR-ban!