2020. április

2020. április

A 101/2020. Korm. rendelet alapján a veszélyhelyzet időszakában is lehetővé vált a nyelvvizsgák online lebonyolítása. A nyelvvizsgákat csak azok az akkreditált nyelvvizsga központok indíthatják majd, amelyek már eleve jogosultságot kaptak számítógépes vizsgák megtartására, ilyen például az egy éve akkreditációt szerzett iTOLC Nyelvvizsgaközpont. (Lásd: FeFi, 2019. június)
Ugyan a 70/2020. Kormányrendelet értelmében a felnőttképzés kontaktórái helyett csak távolléti oktatás, távoktatás, illetve digitális képzés szervezhető, arra viszont nincs iránymutatás, hogy a dokumentációs kötelezettséget – amelyet egyébként a jelenléti képzésre találtak ki – ebben a helyzetben hogyan kell teljesíteni.
2020. május 1-től december 31-ig lehet a kamatmentes Diákhitel Plusz konstrukcióhoz jutni. A végleges feltételek még nem ismertek.
A számtalan digitális megoldás közül nem könnyű kiválasztani a számunkra a legmegfelelőbbet. A különböző szervezetek honlapján mindenféle lista, leírás található, amely segít a választásban, és még tanácsadásért is lehet hozzájuk fordulni. 

Különszám – 2020. április 22.

Hivatalos! Startol az iTOLC otthoni nyelvvizsgája Budapest, 2020. április 22. – A kialakult járványügyi helyzetre reflektálva az Oktatási Hivatal Nyelvvizsga Akkreditációs Központja lehetővé tette a számítógépes vizsgaközpontok számára az otthoni nyelvvizsgáztatás akkreditációját. A kérelmeket 2020. április 14-től fogadta a Hivatal, az iTOLC Nyelvvizsgaközpont pedig elsőként és egyelőre egyedüliként kapta meg az engedélyt.

Különszám – 2020. április 30.

A minap benyújtott törvényjavaslat (T/10313, Egyes törvényeknek a felnőttképzési tevékenység ösztönzésével összefüggő módosításáról) több fontos változtatást tervez, bevezeti például a nemzetgazdasági szempontból kiemelt képzések fogalmát. Ezek megszervezésére állami forrást biztosít, illetve külön kormányrendeletben határozza majd meg ezen képzések minősítésének feltételeit és eljárásrendjét is.