2016. október

2016. október

Az 1536/2016. (X. 13.) Korm. határozat a köznevelési, a szakképzési, a felsőoktatási és a felnőttképzési rendszer digitális átalakításáról és Magyarország Digitális Oktatási Stratégiájáról célkitűzésként fogalmazza meg, hogy „a polgárok munkaerőpiaci versenyképességének erősítése és életminőségének javítása érdekében (…) minden magyar polgárnak lehetősége legyen az alapszintű digitális írástudás elsajátítására térítésmentes képzéseken lakó- vagy tartózkodási helyén, vagy annak legfeljebb 30 kilométeres környezetében.”
Az „Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése” című kiemelt projekt keretében OKJ-s, egyéb szakmai képzések, egyéb általános képzések, és hatósági jellegű tanfolyamok indíthatók a konvergencia régiókban.
Államilag elismert OKJ-s szakképesítéssé „lépett elő” 2016. augusztus 10-től például az Élelmezésvezető foglalkozás, így kikerül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által nyilvántartott szakmai programkövetelmények listájáról.
A szakértő tevékenysége felfüggesztésre kerül, mindaddig, ameddig nem vesz részt a kötelező szakértői továbbképzésen.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) honlapján található tájékoztatás alapján a képzések várhatóan 2016 szeptemberében kezdődnek és 2017 október végéig tartanak.