2023. május 13-án tartja éves módszertani konferenciáját a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE)

2023. május 13-án tartja éves módszertani konferenciáját a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE)

„A tanári önazonosság a szétszórt világban” című eseményen az előadók azt járják körül, hogy a nyelvtanítás milyen válaszokat tud adni a megváltozott technológiai, társadalmi és pszichológiai kérdésekre.

A NYESZE idén is gazdag programmal várja a nyelvtanítás iránt érdeklődő és a szakmájukban folyamatosan megújulni vágyó tanárokat. A résztvevők a két plenáris előadáson kívül mintegy 30 párhuzamosan zajló előadás és workshop közül csemegézhetnek a 2023. május 13-án, 9-től 17 óráig tartó rendezvényen. Az előadók a nyelvoktatás minden területét lefedik, a nyelvvizsga centrumoktól, könyvkiadóktól kezdve a szakközépiskolán, gimnáziumokon, egyetemeken keresztül egészen a magyar és külföldi nyelviskolákig.

A ma már egyre gyakrabban coach, tréner és pszichológus szerepet is betöltő nyelvtanárok, oktatási szakemberek legfontosabb témája most is a nyelvtanulás hatékonyságának növelése újabb és újabb módszerekkel, fogásokkal. A digitalizáció manapság már nem kérdéses, ugyanígy a „játékosítás” alkalmazása sem, amelynek elismert szakértője, Prievara Tibor a gamifikáció új útjait, egy képességmátrix rendszert ismertet majd.

Legújabban a ChatGPT is betette már a lábát az osztálytermekbe. Az AI technológia (mesterséges intelligencia - MI) jelenléte nem kerülhető meg, és az erről szóló előadások többféle nézőpontból is közelítik a témát. Például, hogyan ismerheti fel a tanár a plagizálást, illetve, hogy miképpen lehet a diákok íráskészségét vagy éppenséggel kritikai készségeit is javítani az MI-vel.

2022-től a felsőoktatási intézményekben a diploma megszerzéséhez már nem szükséges nyelvvizsga. Rozgonyi Zoltán vizsgaközpont-vezető előadásában azt vizsgálja, hogy miképpen hat a „nyelvvizsga amnesztia” a nyelvtanulásra, milyen ellentmondások jelentkeztek a kormányzati intézkedés hatására.

A konferenciát az ELTE Egyetemi Kongresszusi Központjában (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A) személyes jelenléttel szervezik meg, a rendezvény főszponzora az ELTE-Origo Nyelvi Centrum.

 

Letölthető melléklet: