2019. szeptember

2019. szeptember

A kormány 2019-es őszi törvényalkotási programjának (lásd lent) 11. pontja tartalmazza a szakképzési törvény módosításának ütemezését. Eszerint a törvényjavaslatot novemberben nyújtják be, az elfogadását pedig decemberre tervezik.
A független vizsgaközpontok létrehozása nem új gondolat a szakképzés, felnőttképzés területén, és „összhangban van az európai gyakorlattal”.
2011-ben Debrecenben, az impozáns Kölcsey Központban még külön Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Konferencián tanácskozhattak a résztvevők a szakmát érintő lényegi kérdésekről, idén a felnőttképzés már kiszorult a szokásos tanévnyitó eseményről. Pedig megtárgyalandó téma lenne bőven.
A két jogszabály: a 27/2016. EMMI rendelet az emberi erőforrások minisztere ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről, valamint az 51/2012. EMMI rendelet a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló rendelet.

Különszám – 2019. szeptember 6.

Miközben már készül a szakképzésre és a felnőttképzésre vonatkozó új, egységes szabályozás, még a jelenlegi OKJ-s szakképesítésekre vonatkozó rendeletek is változnak. A legújabb módosítások a Magyar Közlöny 147. számában jelentek meg, és 2019. szeptember 1-től hatályosak.

Különszám – 2019. szeptember 6.

Igyekeznie kell azoknak, akik képzési programokat kívánnak engedélyeztetni mostanában: informatikai karbantartás miatt 2019. szeptember 11-ig lehet kérelmeket benyújtani, ugyanis utána várhatóan szeptember 23-án indul csak újra az online-rendszer.

Különszám – 2019. szeptember 24.

Újra hozzáférhető a hatósági online adminisztrációs felület, így már nincs akadálya a további kérelmek benyújtásának és a szokásos adatszolgáltatásnak!