2019. november

2019. november

Felnőttképzési tevékenység 2020. július 1-től csak bejelentés vagy engedély alapján végezhető a 2013. LXXVII. felnőttképzési törvény módosítási javaslata szerint
Az átmeneti időszakra a szakképzési és a felnőttképzési törvényjavaslatok különböző határidőket határoznak meg. Az alábbiakban összefoglaljuk a fontosabb határidőket, azaz, hogy például meddig indíthatnak a felnőttképzők OKJ-s képzéseket, vagy, hogy mikortól lehet a módosított felnőttképzési törvény szerint engedélyt szerezni.
A törvényjavaslat (T/8014. számú a szakképzésről szóló 2019. évi … törvény hatálybalépésével összefüggő módosító és hatályon kívül helyező rendelkezésekről) a nyelvi képzéseket is az áfamentesen végezhető tevékenységek közé sorolja.

Különszám – 2019. november 13.

A parlament honlapján már elérhető az a törvényjavaslat, amely a felnőttképzési törvény módosításait, valamint sok más egyéb, többek között az ÁFA törvény változásait is tartalmazza. Ebben az ÁFA-mentes képzések körébe sorolja a nyelvi képzéseket. Ez azt jelentheti, hogy a nyelvi képzéseket nem szükséges engedélyeztetni ahhoz, hogy ÁFA-mentes szolgáltatásként kerüljön számlázásra.

Különszám – 2019. november 19.

A benyújtott törvényjavaslatot változatás nélkül szavazták meg, így az ebben foglaltak lépnek érvénybe. (Lásd: FeFi, 2019. november, A szakképzés rendszere a törvényjavaslat alapján) A törvény 2020. január 1-től hatályos, a felnőttképzésben még 2020. december 31-ig indíthatóak a jelenlegi jogszabályok szerinti OKJ-s képzések, megszűnik az OKJ elnevezés, helyette a szakmajegyzék lesz.