2013. március

2013. március

A kormány törvényalkotási programja szerint az új felnőttképzési törvény elfogadásának időpontja: 2013. április. A törvénytervezethez a képviselők több módosító javaslatot nyújtottak be, amelyről az általános vitát 2013. március 5-én és 12-én folytatták le.
A 2001-ben közzétett felnőttképzési törvény a felnőttképzési szerződés tartalmára vonatkozóan sokáig nem változott. 2009. okóber 1-től egy olyan módosítás lépett életbe, amely sok képző intézmény figyelmét elkerülte, ugyanis a szerződést a következő, a sokat emlegetett „k” ponttal kellett kiegészíteni:
A 2013. január 1-je után benyújtott intézményi és programakkreditációs kérelmekre kiállított tanúsítványok a felnőttképzési törvényjavaslat szerint 2015. március 31-ig lesznek érvényesek.
Nyelvi programok óraszámai és az akkreditált programok moduljainak önállósága „Eddig a nyelvi képzéseinknél a kezdő szinttől a B1-es szintig elfogadták a 240 órát, most meg nem, hiánypótlást kaptunk azzal, hogy az adott óraszámban a képzési cél nem valósítható meg” – fordult a FeFi-hez egy képző cég.
Jogszabály módosítás, OKJ-s szakmai és vizsgakövetelmény-tervezetek
Oktatók, szakértők, szakemberek, tanácsadók, intézményvezetők továbbképzését teszi lehetővé az egész életen át való tanulás jegyében a Grundtvig pályázat, szervezett nemzetközi kurzuson való részvétel keretében. A továbbképzés célja a szakemberek szakmai (és nyelvi) fejlődése, valamint az intézmények közti együttműködés és tapasztalatcsere ösztönzése.