2012. június

2012. június

2012. június 6-ig lehetett véleményezni a kormány honlapján megjelent, azóta onnan eltávolított kormányrendelet-tervezetet az új Országos Képzési Jegyzékről. Az OKJ végleges változatának megjelenésére, amely már így is több hónapot csúszott, még mindig várni kell.
Az eddigi tapasztalatok alapján az ellenőrzés jó hatással van a képzőkre, ugyanis rákényszeríti őket arra, hogy rendet rakjanak a saját házuk táján. Ilyenkor rendezik például a nyilvántartásba vett adataik frissítését, töröltetik a bejelentett, ám időközben aktualitásukat vesztett képzéseiket.
A programakkreditáció legnagyobb előnye eddig az áfamentesség volt (azon túl, hogy az intézmény-akkreditációnak is előfeltétele), mostanában az intézmények inkább az elnyerhető pályázati pénzek reményében kérelmezik képzési programjaik akkreditálását.  „Azért csúsztunk le egy fontos pályázatról, mert hiánypótlás miatt nem kaptuk meg időben az akkreditációt” - panaszolta egy képző.
A felnőtt-tanulás európai közösségi elve, hogy „mindig legyen időnk tanulni”, Magyarországon ez egyelőre még a hosszú távú elérendő célok közé tartozik.
Újabb kormány-határozatok jelentek meg TÁMOP pályázati forrásokról. A támogatások elsősorban a megváltozott munkaképességűek, a hátrányos helyzetűek életminőségének javítását, munkaerő-piaci esélyeinek növelését szolgálják.
Módosult a szakmai vizsgák bejelentésének módja.
2012.06.15-től módosulnak az Ifjúságsegítő szakképzés szakmai és vizsgakövetelményei (a szociális és munkaügyi miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 15/2008. (VIII. 13.) SZMM rendelet módosításáról szóló 4/2012. (VI. 12.) EMMI rendelet értelmében).

Különszám – 2012. június 13.

Ezúton értesítjük Önt, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján megjelent a Munkahelyi képzések támogatása mikro- és kisvállalkozások számára elnevezésű TÁMOP 2.1.3-12/A pályázatokhoz a módosított kitöltőprogramok. A pályázóknak a konvergencia régiókban és a Közép-Magyarországi Régióban eltérő kitöltő programot kell használniuk.

Különszám – 2012. június 22.

1. Jogszabály-módosítás 2. Munkahelyi képzések támogatása, TÁMOP 2.1.3