2011. október

2011. október

A felnőttképzési törvény rendelkezései értelmében az állami foglalkoztatási szerv (fővárosi/megyei kormányhivatal munkaügyi központja) – továbbiakban munkaügyi központ - ellenőrzi a felnőttképzést folytató intézmények tevékenységét. Amennyiben a munkaügyi központ az ellenőrzése során azt állapítja meg, hogy a képző intézmény a bejelentési kötelezettségét elmulasztotta, felszólítja a bejelentés megtételére, és a felszólítással egyidejűleg a kötelező legkisebb munkabér havi összege ötszörösének megfelelő összegű bírságot szab ki.
Mintegy 13-15 ezer kulturális szakembert érint az október 22-től életbe lépő NEFMI rendelet. A továbbképzés finanszírozására komoly forrás áll majd rendelkezésre.
TAMOP –  3.2.4.A-11/1 „Tudásdepó-Expressz” – A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében
TAMOP 2.2.4-11/1 Határon átnyúló együttműködés a szakképzés és a felnőttképzés területén A pályázati tervezetben foglaltak alapján 2011. november 2-től 2011. december 2-ig 10-től 50 millió forintig terjedő, 100%-os vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a Konvergencia Régiókban* működő akkreditált intézmények a projektjeik megvalósításához.
Gyógymasszőrök, fodrászok, kozmetikusok, szakácsok és az egyéb szakképesítést megszerzők közül már több mint ötvenezren igényelték szakmai ismereteik nemzetközi igazolását, amely az angolon kívül további idegen nyelveken is igényelhető.
Már elérhetőek az NSZFI honlapján a TAMOP 2.2.1 - A képzés evolúciója alprojekt keretében kifejlesztett mintegy 3000 szakmai tankönyvi és vizsgafeladat elemet tartalmazó, a kompetencia alapú tanulást támogató segédanyagok.

Megjelentek a Rendőr szakképesítés módosított részszakképesítéseit, elágazásait és ráépüléseit szabályozó új szakmai és vizsgakövetelmények

Az új szakmai és vizsgakövetelményeket a módosított, 2011.10.08-tól hatályos, az igazságügyi és rendészeti miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek kiadásáról szóló 15/2008. (VII. 28.) IRM rendelet tartalmazza.
Szervező: Humán Szakemberek Országos Szövetsége Dátum: 2011. október 20.Helyszín: Zsigmond Király Főiskola, 1039 Budapest, Kelta u. 2.

Különszám – 2011. október 3.

Módosult a felnőttképzést folytató intézmények és a felnőttképzési programok akkreditációjának szabályiról szóló 22/2004. (II. 16.) Korm. rendelet. A jogszabály változás  az adatváltozás elmulasztásával kapcsolatos, a kiszabható bírság mértékét határozza meg.

Különszám – 2011. október 17.

Országos Szakmai Konferencia sorozatot rendez októberben és novemberben az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló pályázatokról a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. budapesti és vidéki helyszínekkel (Debrecen, Eger, Győr, Veszprém, Pécs, Kecskemét) és részben eltérő programokkal valamint előadókkal.

Különszám – 2011. október 20.

A szak- és felnőttképzés új hangsúlyai címmel szervez konferenciát a Raabe Tanácsadó és Kiadó kft. A konferencia időpontja: 2011. október 27.