Kétnyelvű tanúsítvány a FAR-ban

Kétnyelvű tanúsítvány a FAR-ban

A FeFi 2024 januári számában (Módosultak a felnőttképzési és szakképzési jogszabályok) említettük, hogy 2023. december 21-től a résztvevő választása szerint magyar-angol vagy magyar-német kétnyelvű tanúsítványt kell a képzőnek a résztvevő számára kiadni.

A bejelentés alapján történő képzéseknél a résztvevő választhat, hogy kéri-e a tanúsítványt vagy sem, illetve most már azt is meg kell mondania, hogy ha kéri, akkor milyen nyelven. Az engedély alapján folyó képzéseknél mindenképpen ki kell adni a tanúsítványt, de a résztvevő választhat, hogy magyar-angol vagy magyar-német kétnyelvű tanúsítványt kér-e.

Azóta megerősítést nyert az illetékes minisztériumtól, hogy a kétnyelvű tanúsítvány a FAR-ban hamarosan elérhető lesz, a rendszer ez irányú fejlesztése jelenleg folyamatban van. Hangsúlyozták, hogy mivel a tanúsítványokat a képzést befejező 60 napon belül kell kiállítani, így a képzők nem követnek el szabálytalanságot azzal, hogy a kétnyelvű tanúsítványokat később adják csak ki, akkor, mikor a FAR-ban erre már lehetőség lesz.

A képzések megnevezését a FAR fordítja majd le, vélhetően valamilyen MI alapú program segítségével erre automatikusan kerül majd sor.