Új szakképzési törvényjavaslat! Marad a felnőttképzési törvény, az OKJ helyett szakmajegyzék lesz

Új szakképzési törvényjavaslat! Marad a felnőttképzési törvény, az OKJ helyett szakmajegyzék lesz

Letölthető az új szakképzési törvényjavaslat, amelyet az Innovációs és Technológia Minisztérium 2019. október 29-én nyújtott be a kormány számára.

Az új rendszer még alaposabb tanulmányozást, értelmezést igényel, új fogalmak, kifejezések születnek, annyi azonban már egyértelmű, hogy mégsem marad az Országos Képzési Jegyzék elnevezés, hanem e helyett szakmajegyzék lép majd életbe:

„A szakképzés tartalmi dokumentumai között a törvény az Országos Képzési Jegyzék helyébe a szakmajegyzéket, mint a szakmák hivatalos állami regiszterét állítja, meghagyja a szakmai és vizsgakövetelmények helyébe lépő, de új szerkezetű képzési és kimeneti követelményeket és megszünteti a szakképzési kerettantervet.”

Azok a felnőttképző intézmények, amelyek a felnőttképzésről szóló törvény szerinti engedéllyel rendelkeznek, részszakmára felkészítő szakmai oktatást és szakképesítésre felkészítő szakmai képzést tarthatnak.

„9. § [A szakképzés megszervezése]

(1) Szakképzés szakképző intézményben folytatható.

(2) A szakképzés szakképző intézményen kívül

a) részszakmára felkészítő szakmai oktatás és

b) szakképesítésre felkészítő szakmai képzés keretében

a felnőttképzésről szóló törvény szerint a felnőttképzési tevékenység folytatására engedéllyel rendelkező felnőttképző által folytatható.”

A törvényjavaslat további részleteiről a FeFi legközelebbi számában számolunk be.