Végleges átmeneti rendelkezések

Végleges átmeneti rendelkezések

Az Országgyűlés elfogadta A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvényt.

A legutóbbi számunkban (lásd: FeFi, 2020. június, Szakképzésre, felnőttképzésre vonatkozó átmeneti szabályok tervezete – a veszélyhelyzet megszüntetése utáni időszakra) még csak a törvényjavaslatot ismertettük.

Fontos változások:

  • a tervezetben még szerepelt, de a törvénybe nem került be:
    a veszélyhelyzet időtartama alatt elmaradt vagy nem megszervezett szakmai vizsgák elektronikus vizsgarendszerben való ismételt feltöltésére, új vizsganapok kijelölésére a veszélyhelyzet megszűnését követő naptól kerülhet sor.
  • módosult a törvénytervezethez képest:
    a veszélyhelyzet megszüntetése után bármely már megkezdett képzés esetében - 2020. augusztus 31-ig lehetőség nyílik arra, hogy a képzést távolléti oktatásban, távoktatás formájában vagy digitális képzésként fejezzék be, akkor is, ha ezt egyébként a képzési program, felnőttképzési szerződés, támogató okirat, stb. nem teszi lehetővé.
    Vagyis ez a lehetőség már nem csak az OKJ-s képzésekre vonatkozik, mint ahogyan ez a tervezetben szerepelt!
  • a tervezetben még szerepelt, de a törvénybe nem került be:
    ha a képzési program, felnőttképzési szerződés, támogató okirat, stb. lehetővé teszi a távolléti oktatást, távoktatás vagy digitális képzést, akkor viszont csak ebben a formában lehet megtartani a képzéseket és a modulzáró vizsgákat.

A többi részlet tekintetében a FeFi fentebb említett cikkében ismertetettek az érvényesek.

A törvény hatályba lépésének időpontja: 2020. június 18.
(Magyar Közlöny, 145. szám, 41/2020 ME határozat)