2017. november

2017. november

Módosulnak a belső képzésekre, valamint az egyéb „D” körös képzésekre vonatkozó követelmények, továbbá a kiszabható bírságok mértéke jobban igazodik majd a szabálytalanságok súlyához. A 2017. november elején benyújtott törvényjavaslatot a kormány várhatóan még az idén tárgyalja.

Visszaállítják a külső értékelés rendszerét

Az Fktv. módosításának tervezete szerint 2018. január 1-től megszűnik a Felnőttképzési Szakértői Bizottság, a képzők felelőssége lesz ismét a külső értékelés elvégeztetése. Szabadon dönthetnek arról, melyik, már jogosultságot szerzett céget bízzák meg az általuk fizetett, de ismét bizalmi alapon működő, így valódi segítséget nyújtó külső értékelésre.

OKJ-s és egyéb szakmai képzések

A törvénymódosítások tervezete szerint 2018. január 1-től az OKJ-s képzési programokban részletesen szabályozni kell a modulzáró vizsgák lefolytatását, és az OKJ-ból átemelt „B” körös modul záróvizsgája is elismerhető lesz OKJ-s modulzáró vizsgának. Újdonságok lesznek a kis óraszámú, szakmai célú programokban, illetve a szakmai programkövetelményekre vonatkozó előírásokban is. Szintén változások várhatóak a FIR adatszolgáltatásban, továbbá az iskolarendszerű képzésekben.

Nyelvi képzések

A nyelvi képzésekre vonatkozó szabályok csak néhány pontosítást tartalmaznak, ezek azonban lényegesek lehetnek 2018. január 1-től az engedélyezett nyelvi képzések megtartása során.