Változott a külső értékelésre és a hatósági ellenőrzésre vonatkozó törvényi szabályozás

Változott a külső értékelésre és a hatósági ellenőrzésre vonatkozó törvényi szabályozás

A törvénymódosítás a megjelenés napját követően, 2016. június 18-án lépett életbe. A törvénymódosítással együtt további jogszabályváltozások várhatóak.

A jelenlegi törvény megváltoztatta a külső értékelésre vonatkozó feltételeket. Ezentúl a külső értékeléseket a hatóság mellett működő Felnőttképzési Szakértői Bizottság végzi. Ez azt jelenti, hogy a hatályba lépést követően az intézményeknek nem kötelező elvégeztetni a külső értékelést – saját költségen – hanem erről az FSZB-nek kell gondoskodnia. Azaz, a mintegy már fél éve zajló külső értékelések most leálltak, mivel az arra feljogosított intézmények már nem, az FSZB még nem szervezi azokat.

A Nemzeti Szakképzési Hivatal honlapján egyelőre még mindig semmilyen hivatalos információ nem jelent meg arról, hogyan kell kezelni a helyzetet. A korábbi tájékoztatás arról, hogy mely intézmények végezhetnek miniszteri döntés alapján külső értékelést, már nem található meg a hatóság honlapján.

A törvénymódosítás a képzők hatósági ellenőrzésének gyakoriságát is módosította: a korábban kétévente esedékes ellenőrzés négy évre növekedett.

A törvénymódosítás számtalan új kérdést vet fel, például azt, hogy módszerében miben fog különbözni a hatósági ellenőrzés az FSZB által végzendő külső értékeléstől, mikor folytatódnak ismét stb.

A Tudáspont Kft. kérdésére a Hivatal a következő választ adta:

„A jogszabály a külső értékelés elvégeztetésére irányuló kötelezettséget szüntette meg, az önkéntes alapon történő értékelést nem tiltja. Ez a gazdasági szereplők közös döntése lehet a jövőben, a felnőttképzés jogi szabályozása szempontjából azonban semminemű joghatással nem bír.”