A KAV (Közlekedési és Alkalmassági Vizsgaközpont) honlapján elérhetőek az új gépkezelői képzések tantervi és vizsgakövetelményei

A KAV (Közlekedési és Alkalmassági Vizsgaközpont) honlapján elérhetőek az új gépkezelői képzések tantervi és vizsgakövetelményei

A KAV (Közlekedési és Alkalmassági Vizsgaközpont) honlapján elérhetőek az új gépkezelői képzések tantervi és vizsgakövetelményei.

A 2021. december 5-től hatályos, 140 oldalas dokumentum a szaktanfolyamok tantervét és vizsgakövetelményeit tartalmazza. A 82 féle, a közúti közlekedési ágazatban használt gép kezelői számára kidolgozásra kerültek az óratervek, a tantárgyak és a minimális óraszámok.

A vizsgák követelményei szintén a gépek típusainak megfelelően részletezve találhatók. Az általános elméleti ismereteken kívül a dokumentum a gépspecifikus, 8-8 kérdésből álló tételsorokat is tartalmazza. A gyakorlati vizsga követelményei ismertetik az elvégzendő feladatok leírását és azt is, hogy mikor kell a vizsgát sikertelennek tekinteni.

Mivel az OKJ-s gépkezelői képzések már megszűntek, azok helyett most már csak szaktanfolyami képzések indíthatóak. A szaktanfolyamok képzési engedélyeinek kiadására az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Közlekedési Hatósága jogosult.

A közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képzését és vizsgáztatását a nemrégiben megjelent 54/2021. ITM rendelet szabályozza. (Lásd: FeFi: 2021. november, Megjelent az innovációért és technológiáért felelős miniszter 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelete a közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról)