2019. november

Felnőttképzési tevékenység 2020. július 1-től csak bejelentés vagy engedély alapján végezhető a 2013. LXXVII. felnőttképzési törvény módosítási javaslata szerint

Az átmeneti időszakra a szakképzési és a felnőttképzési törvényjavaslatok különböző határidőket határoznak meg. Az alábbiakban összefoglaljuk a fontosabb határidőket, azaz, hogy például meddig indíthatnak a felnőttképzők OKJ-s képzéseket, vagy, hogy mikortól lehet a módosított felnőttképzési törvény szerint engedélyt szerezni.

A jelenlegi törvényjavaslat szerint ÁFA-mentesek lesznek a nyelvi képzések

A parlament honlapján már elérhető az a törvényjavaslat, amely a felnőttképzési törvény módosításait, valamint sok más egyéb, többek között az ÁFA törvény változásait is tartalmazza. Ebben az ÁFA-mentes képzések körébe sorolja a nyelvi képzéseket. Ez azt jelentheti, hogy a nyelvi képzéseket nem szükséges engedélyeztetni ahhoz, hogy ÁFA-mentes szolgáltatásként kerüljön számlázásra.

Elfogadta az Országgyűlés a Szakképzési törvényt

A benyújtott törvényjavaslatot változatás nélkül szavazták meg, így az ebben foglaltak lépnek érvénybe. (Lásd: FeFi, 2019. november, A szakképzés rendszere a törvényjavaslat alapján) A törvény 2020. január 1-től hatályos, a felnőttképzésben még 2020. december 31-ig indíthatóak a jelenlegi jogszabályok szerinti OKJ-s képzések, megszűnik az OKJ elnevezés, helyette a szakmajegyzék lesz. A felnőttképzésben részszakképesítéseket (Lásd: FeFi, 2019. október, Felnőttképzés keretében 2021. január 1-től már csak 73 részszakképesítés oktatható) és egyedi követelmények alapján kidolgozott szakmai képzéseket lehet tartani. A felnőttek tudásukról csak abban az esetben kaphatnak államilag elismert bizonyítványt, ha független vizsgaközpontokban tesznek vizsgát.

A részletszabályokat a remélhetőleg hamarosan megjelenő kormányrendelet tartalmazza majd.