2019. március

2019. március

„A szakképzés és felnőttképzés megújításának középtávú szakmapolitikai stratégiája, a szakképzési rendszer válasza a negyedik ipari forradalom kihívásaira” elnevezésű dokumentum az iskolai szakképzési rendszer teljes átalakítását tervezi, és a felnőttképzés számára is új irányokat ír elő. A Szakképzés 4.0 munkaanyag e cikk mellékletében olvasható.
Az Ágazati Készségtanácsok (ÁKT) lesznek jogosultak arra, hogy megfogalmazzák javaslataikat a szakképzés újragondolásához, az OKJ racionalizálásához. A készségtanácsok elnökei a minap vették át megbízólevelüket Palkovics László minisztertől.
A rövid beadási határidejű pályázatokban jellemzően OKJ-s képzések, kisebb számban hatósági és nyelvi képzések megtartására vállalkozhatnak a képzők. Az állami forrásból finanszírozott képzéseken álláskeresők vehetnek majd részt.
A képzők számára az ajánlattételi felhívást 2019 áprilisában teszik közzé az OFA Országos Foglakoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján.

Különszám – 2019. március 29.

Az érintett minisztereknek 2019. április 30-ig Cselekvési Tervet kell kidolgozniuk, a jogszabályi módosítások előterjesztésére pedig 2019. szeptember 30-ig kaptak határidőt. Így a szakképzés és felnőttképzés átalakításának részletei várhatóan 2019. második felében körvonalazódnak majd. A főbb irányok: az OKJ-s szakmák számának jelentős csökkentése, az iskolai rendszerű szakképzés teljes átalakítása, a vállalati képzések erősítése és a digitalizáció egyértelművé teszik, hogy jelentős változások lesznek a képzés, oktatás minden szintjén, így a felnőttképzésben is.