2018. január

Az engedélyezési és ellenőrzési eljárásokba 2018. január 1-től nem kötelező szakértői bizottságot bevonni.

A FeFi január elején megjelent különszámában beszámoltunk, hogy több felnőttképzési tárgyú miniszteri rendelet is módosult, ezek részleteit az alábbiakban ismertetjük.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) honlapján újra közzétették a külső értékelés végzésére feljogosított cégek listáját, köztük van a FeFi partnercége, a Tudáspont Kft. is, amelytől ajánlatot a külső értékelésre online lehet már igényelni.

Néhány pontban változtak csupán a 2018. január 1-től életbe lépő, az OKJ-ról, a követelménymodulokról és a szakképzési hozzájárulásról rendelkező jogszabályok. A szakgimnáziumokban bevezetésre kerül a mellék-szakképesítés rendszere.

A támogatás a 2018. január 1-től letett vizsgákra vonatkozik, a kérelmet a nyelvvizsga díjának visszatérítésére a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához kell benyújtani.

2018. január 3.

2017 december utolsó napjaiban sorra jelentek meg az alábbi felnőttképzési és szakképzési tárgyú kormány- és miniszteri rendeletek módosításai, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindegyik vonatkozó jogszabály megváltozott.  (A módosított felnőttképzési törvény már korábban megjelent, ennek ismertetését a FeFi 2017 novemberi és decemberi számai tartalmazzák.):

A jogszabály módosítása az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 457/2017 (XII. 28.) Korm. rendeletben található.

A változások 2018. január 1-től érvényesek (kivéve az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről 150/2012. (VII. 6.) szóló Korm. rendelet egyes pontjai).

A jogszabályok összefoglalóját és részleteit a következő FeFi számban ismertetjük majd.

Sikeres 2018-as évet kívánunk!