Módosult a 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet

Módosult a 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet

Módosult a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet.

A módosítások a következő szakképesítéseket érintik:

Épületszobrász és műköves (azonosító szám: 34 582 16), Kőfaragó (azonosító szám: 34 582 17) - ezekkel a jegyzék kiegészült -, 

valamint – a szakképesítéseket felsoroló táblázat sorszáma szerinti sorrendben, amely a rendelet 1. sz. mellékletében található - az

Ács, Bádogos, Drog- és toxikológiai technikus, Festő, mázoló, tapétázó, Kézápoló és műkörömépítő, Lábápoló, Magasépítő technikus, Mélyépítő technikus, Műbútorasztalos, Műemléki díszítőszobrász, Műszeres analitikus, Nonprofit menedzser, Optikai üvegcsiszoló, Papíripari technikus, Pincér, Sírkő és műkőkészítő, Szállodai recepciós, Szárazépítő, Tetőfedő,

továbbá az

(258.) Automatikai berendezés karbantartó, (259.) Burkoló, (260.) Bútoripari gyártás-előkészítő, (264.) Digitális műszaki rajzoló, (268.) Épületgépészeti előkészítő, (285.) Járműipari karbantartó technikus, (292.) Kőműves, (293.) Könnyűipari gyártáselőkészítő, (296.) Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző, (309.) Ügyfélszolgálati ügyintéző, (320) Médiaművészeti program- és projektszervező, (323) Épületszobrász és műköves, (324) Kőfaragó.

A fentiekben felsorolt szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiben kisebb-nagyobb mértékű változtatások történtek.

Például az adott szakképesítéshez „Kapcsolódó szakképesítések” megnevezése változott, mint az Ács vagy Bádogos szakképesítéseknél, vagy a Kézápoló és műkörömépítő szakképesítés komplex szakmai vizsgára bocsátásnak feltételei csak egy kisebb pontosítással egészült ki: a 280 óra gyakorlat igazolásánál előírás, hogy azt csak Kézápoló és műkörömépítő mestervizsgával rendelkező oktató igazolhatja (eddig nem volt meghatározva, hogy milyen jellegű mestervizsgával rendelkezzen az oktató).

Több módosítást tartalmaznak például a komplex szakmai vizsgára vonatkozó résznél a Szállodai recepciós vagy a Járműipari karbantartó megnevezésű szakképesítések.

A módosítások nyomon követhetők a Nemzeti Jogszabálytárban, ahol is a változással érintett szövegek pirossal vannak megjelölve, így egyértelmű, hogy a hatályba lépést követően, melyek a változással érintett részek.

A módosítást a 9/2018. ITM rendelet (VIII. 21.) tartalmazza, és Magyar Közlöny 128. számában tették közzé.

Fenti rendelkezés 2018. szeptember 1-től lép hatályba.