2012. október

Változik a köztisztviselők továbbképzési rendszere, 273/2012. (IX. 28.) Korm.rendelet  A közszolgálati tisztviselők továbbképzéséről 

Az eTanácsadók az „Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése” TÁMOP 2.1.2 kiemelt projektben„A” és „B” típusú tanácsadóként működhetnek közre. Az NT Nemzetközi Technológiai Nonprofit Közhasznú Kft. honlapján meghirdetett, 6 és 12 órás távmunkában végezhető álláslehetőségre elsősorban azok jelentkezését várják, akik jelenleg is aktív eTanácsadók és munkájukat valamelyik eMagyarország Ponthoz kapcsolódva végzik.

Érdemes-e a közeljövőben intézmény-akkreditációt szerezni és kiknek?
Elsősorban azoknak érdemes, akik a jövőben OKJ-s képzéseket, nyelvvizsgára felkészítő, illetve támogatott képzéseket szeretnének folytatni. Arról azonban egyelőre nincs érdemi információ, milyen támogatások lesznek. A következőkben feltehetően a jelenleginél nagyobb lesz a presztízse az akkreditált intézményeknek. A jogalkotók szándéka szerint a minősítés (akkreditáció) megszerzése igazi garanciát fog jelenteni a színvonalas szolgáltatásra. Aki úgy érzi, szüksége lesz az intézményi akkreditációra, mindenképpen még most fogjon bele, mert az eddigi rendszer még olajozottan működi. A változások után várhatóan nehezebb időszak következik, mindaddig, amíg a hatósági, ügyintézési és szakértői kérdések tisztázódnak. Az igazgatási szolgáltatási díjról még annyi információ sincs, hogy drágább lesz-e vagy olcsóbb. A felnőttképzés alighanem ketté fog szakadni: lesznek az akkreditált intézmények - egy valószínűleg szigorúbban ellenőrzött minőségbiztosítással, a jelenleginél magasabb presztízzsel, újabb/másabb adminisztrációs terhekkel, és lesznek a nem akkreditált intézmények, amelyek viszont megszabadulhatnak a szigorú adminisztrációs terhektől. A képzések célcsoportját is érdemes figyelembe venni. Minél nagyobb  a konkurencia, annál valószínűbb, hogy az akkreditált intézmények jutnak versenyelőnyhöz a "sima", lakossági, nem OKJ-s, és nem nyelvvizsgára felkészítő képzések esetében is.