Egyelőre még külön – munkaügyi központos és FAT-os ellenőrzések

Egyelőre még külön – munkaügyi központos és FAT-os ellenőrzések

Lehangoló képet fest az akkreditált képző intézmények ellenőrzésének eredménye, a mutatók az évek alatt szinte semmit nem javultak. Az ellenőrzések 2009-2010-es összesített statisztikája  szerint 100 akkreditált intézmény közül 44 „megbukott”, 2011-ben eddig az intézmények csaknem a felének kellett visszavonni az akkreditációs jogosultságát.

Még kidolgozásra vár az a kormányzati koncepció, amely szerint az akkreditált képző intézmények esetében megszűnik a kétféle hatósági ellenőrzés.

Jelenleg azonban még a helyi kormányhivatalok munkaügyi központjai ugyanúgy lefolytatják a helyszíni ellenőrzést, mint a Felnőttképzési Akkreditáló Testület (FAT) által kirendelt szakértők. Az ellenőrzések sok hasonlóságot mutatnak.

Mit vizsgálnak a munkaügyi központok, és mit vizsgálnak a FAT szakértői?

A kétféle kontroll a „nem minden rovar bogár” szindrómájaként tekinthető. Vagyis a munkaügyi központ által kirendelt hatósági ellenőrök lényegében minden olyan dokumentumot vizsgálnak, amit a FAT megbízott szakértői, akik viszont a maguk részéről, a munkaügyis ellenőrzésen vizsgáltakon túl, még a képzői intézmény minőségirányítási rendszerének működését is  tüzetesen áttekintik.

Az alábbi mellékletben az ellenőrzésekre való felkészüléshez kívánunk segítséget nyújtani:

A munkaügyi központos és FAT-os ellenőrzéseken vizsgálandó dokumentumok listája

Megjegyzés: Ugyan a felnőttképzés és az akkreditáció várható jogszabályi módosításai miatt még nem lehet tudni, mi marad, és mi fog változni, azonban egy jövőbeni ellenőrzés is értelemszerűen azt fogja vizsgálni, hogy az intézmény a képzéseket az adott időszakban hatályos jogszabályok szerint folytatta-e le.