2011. november

2011. november

A szakképzési hozzájárulást a saját munkavállalói részére szervezett képzéssel teljesítő hozzájárulásra kötelezett gazdálkodó szervezeteknél folytatott felnőttképzéssel kapcsolatos ellenőrzések tapasztalatai
Az intézményeknek jogukban áll összeférhetetlenség esetén kifogásolni a szakértő személyét, és a jegyzőkönyvben rögzíteni azt is, ha a megállapításokkal nem értenek egyet.
A jelenleg érvényben lévő mintegy 25 milliárd forint támogatással kialakított moduláris OKJ rendszer átalakítása és szűkítése szükséges. A teljesen új alapokra helyezett szakképzési törvényjavaslatot a nemzetgazdasági miniszter mindössze két napja, november 11-én nyújtotta be az országgyűlésnek.
November 1-jétől a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI) munkatársai közalkalmazottakból köztisztviselőkké váltak. Az intézet fontos közfeladatot lát el, ez indokolja, hogy központi költségvetési szervként és központi hivatali jogállásban működjön tovább.
A Programirodák kiemelt feladatává tették az Új Széchenyi Terv operatív programok forrásainak népszerűsítését és a források elosztásának elősegítését.
A felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásával kapcsolatos feladatok ellátása a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatról szóló 315/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet módosítása értelmében 2011. október 1-jétől a megyei munkaügyi központok illetékességi körébe tartozik. Ezért a felnőttképzési tevékenység megkezdésére, a felnőttképzést folytató intézmény adataiban bekövetkezett változásokra, és a felnőttképzési tevékenység megszüntetésére vonatkozó bejelentéseket a képző intézmény székhelye szerint illetékes munkaügyi központhoz kell benyújtani.
A szakképzési hozzájárulás felhasználásának lehetőségei, hogyan készüljünk fel a 2012-es évre címmel szervez képzést a Rodin Kft.

Különszám – 2011. november 8.

Új törvényjavaslatot terjesztett elő a múlt hét végén Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Különszám – 2011. november 10.

Tegnap (2011. november 9.) a parlamentben megkezdődött a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvényjavaslat vitája. A képviselők részéről érkezett összesen tíz javaslat közül három is indítványozza, hogy a saját dolgozók képzésének költségeit, elsősorban a nyelvi képzéseket, továbbra is a szakképzési hozzájárulás terhére lehessen elszámolni.

Különszám – 2011. november 22.

Az Országgyűlés tegnap esti ülésén módosítás nélkül elfogadta a Szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztés támogatásáról szóló törvényjavaslatot.