2011. december

2011. december

2012. január 1-től Nemzeti Munkaügyi Hivatal lesz az elnevezése annak az állami központi hivatalnak, amely a Foglalkoztatási Hivatalból alakul át, és amelybe a Nemzeti Szakképzési Intézet és a Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség olvad bele.
A kormány 2012. első félévi munkaterve szerint az új felnőttképzési törvény előterjesztésére májusban kerülhet sor. Azt megelőzően az országgyűlés a szakképzési követelménymodulokról szóló kormányrendeletet márciusban vitatja meg, júniusban pedig a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről valamint a szakmai vizsgáztatási díjakról döntenek a parlamentben.
Módosult a felnőttképzési tevékenység megkezdésének és folytatásának részletes szabályairól szóló 2/2010. (II. 16.) SZMM rendelet, amely a 2011. október 1-től életbe lépett változást rögzíti.
A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról elfogadott új törvény szerint a szakképzési hozzájárulás elsősorban a gyakorlati képzések és a szakmai gyakorlat költségeire használható fel. Feltétel: együttműködési megállapodás vagy tanulószerződések megkötése. Azok a hozzájárulásra kötelezettek, vagyis cégek, vállalatok, amelyek nem szerveznek gyakorlati képzést a szakképzési hozzájárulás összegét a NAV számlájára kötelesek befizetni.
Változik az egészségügyben dolgozók továbbképzési rendszere. A 2012. január 1-től érvénybe lépő szabályozás számos olyan új elemet tartalmaz, amely kedvező hatású lehet a szakdolgozók, orvosok életkörülményeire és szakmai előmenetelükre – áll a miniszteri államtitkárság közleményében.
Az NSZFI a honlapján közzétette a 2012. január 1-től érvényes, ISKOLARENDSZEREN KÍVÜLI képzéshez tartozó OKJ-s vizsgaidőpontokat,
Módosult a közúti járművezetők és közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló 24/2005 (IV. 21.) GKM rendelet.
A cégek versenyképességének megtartása, fokozása érdekében kiemelt jelentősége van a képzésnek – ez volt az egyik üzenete a gazdaság fejlesztését és az innovációt támogató Iparfejlesztési Közalapítvány (IFKA) december elején megrendezett konferenciájának

Különszám – 2011. december 2.

Új szakképesítés SZVK-ja: Klímareferens Módosuló SZVK: Települési környezetvédelmi technikus

Különszám – 2022. december 21.

Az országgyűlés elfogadta az új szakképzésről szóló törvényt.

Különszám – 2022. december 21.

 

Különszám – 2022. december 21.

A megyei kormányhivatalok munkaügyi központjai közzétették azokat az ajánlattételi felhívásokat, amelyekre 2012. január 9-ig várják a képző intézmények jelentkezését. A szakmai, informatikai és nyelvi képzések listáját a munkaadók igényei alapján állították össze, és az is szerepel benne, hogy az egyes képzéseket hány fő számára kívánják elindítani.

Különszám – 2022. december 21.

„A közösségi feladatokhoz kapcsolódó munkaerő-piaci programok támogatása – Közép- magyarországi Régió” című pályázat beadási határideje: 2012. január 16.