2011. december

2012. január 1-től Nemzeti Munkaügyi Hivatal lesz az elnevezése annak az állami központi hivatalnak, amely a Foglalkoztatási Hivatalból alakul át, és amelybe a Nemzeti Szakképzési Intézet és a Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség olvad bele.

A kormány 2012. első félévi munkaterve szerint az új felnőttképzési törvény előterjesztésére májusban kerülhet sor.
Azt megelőzően az országgyűlés a szakképzési követelménymodulokról szóló kormányrendeletet márciusban vitatja meg, júniusban pedig a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről valamint a szakmai vizsgáztatási díjakról döntenek a parlamentben.

Módosult a felnőttképzési tevékenység megkezdésének és folytatásának részletes szabályairól szóló 2/2010. (II. 16.) SZMM rendelet, amely a 2011. október 1-től életbe lépett változást rögzíti.

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról elfogadott új törvény szerint a szakképzési hozzájárulás elsősorban a gyakorlati képzések és a szakmai gyakorlat költségeire használható fel. Feltétel: együttműködési megállapodás vagy tanulószerződések megkötése. Azok a hozzájárulásra kötelezettek, vagyis cégek, vállalatok, amelyek nem szerveznek gyakorlati képzést a szakképzési hozzájárulás összegét a NAV számlájára kötelesek befizetni.

Változik az egészségügyben dolgozók továbbképzési rendszere. A 2012. január 1-től érvénybe lépő szabályozás számos olyan új elemet tartalmaz, amely kedvező hatású lehet a szakdolgozók, orvosok életkörülményeire és szakmai előmenetelükre – áll a miniszteri államtitkárság közleményében.

A cégek versenyképességének megtartása, fokozása érdekében kiemelt jelentősége van a képzésnek – ez volt az egyik üzenete a gazdaság fejlesztését és az innovációt támogató Iparfejlesztési Közalapítvány (IFKA) december elején megrendezett konferenciájának