2019. október

A felnőttképzők a jelenleg hatályban lévő Országos Képzési Jegyzék szerinti, mintegy 760 szakképesítést még 2020. december 31-ig elindíthatják.

Mint ahogy a FeFi legutóbbi különszámában hírt adtunk erről, módosult az Országos Képzési Jegyzékről szóló kormányrendelet (150/2012. Korm. rendelet). A mellékelt táblázatban most összefoglaljuk az új és a megmaradt részszakképesítéseket.

A Kormányzati Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által kifejlesztett honlapról (http://okoshid.hu) az IKER 3. és 4. szintű képzési programokon kívül (lásd lenti mellékletek) a tanításhoz és tanulásához használható e-learning segédanyagok is letölthetők.

A FINY, FIR és PREFER összevonásából keletkezett új szoftver, a MER (Minerva Egységes Rendszer) a kormányhivatal szerint már kijavításra került, és megfelelően működik. Újdonság, hogy a képzések ütemezését „prózában” kell kifejteni vagy a MER felületén vagy külön dokumentumban, amelyet aláírva kell feltölteni a rendszerbe.

Új szakképzési törvényjavaslat! Marad a felnőttképzési törvény, az OKJ helyett szakmajegyzék lesz

Letölthető az új szakképzési törvényjavaslat, amelyet az Innovációs és Technológia Minisztérium 2019. október 29-én nyújtott be a kormány számára. Az új rendszer még alaposabb tanulmányozást, értelmezést igényel, új fogalmak, kifejezések születnek, annyi azonban már egyértelmű, hogy mégsem marad az Országos Képzési Jegyzék elnevezés, hanem e helyett szakmajegyzék lép majd életbe:

„A szakképzés tartalmi dokumentumai között a törvény az Országos Képzési Jegyzék helyébe a szakmajegyzéket, mint a szakmák hivatalos állami regiszterét állítja, meghagyja a szakmai és vizsgakövetelmények helyébe lépő, de új szerkezetű képzési és kimeneti követelményeket és megszünteti a szakképzési kerettantervet.”

Végleges a döntés: 2020. december 31-ig indíthatók a jelenlegi OKJ-s képzések

Megjelent a Magyar Közlöny 2019. szeptember 30-i számában az OKJ rendelet (150/2012. Korm. rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről) módosítása. Ennek értelmében: a felnőttképzésben még több mint egy évig, azaz 2020. december 31-ig indítható a mintegy 750 OKJ-s szakképesítés. A szakmai vizsgák megszerzésére 2022. december 31-ig lesz lehetőség.