2015. február

  • 2015. március 31-ig lehet az egyéb szakmai B) körös és a nyelvi C) körös képzési programokat benyújtani engedélyezésre úgy, hogy azokat nem valamely szakmai illetve nyelvi programkövetelmény alapján dolgozták ki.
  • Az új eljárások megindításakor az intézmény kódot kap, amelyet az eljárási díj utalásakor fel kell tüntetni.

Jelentős változások lesznek a szakképzésben – jelentette be Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár azzal kapcsolatosan, hogy a kormány határozatban (1040/2015 (II. 10.) Korm. határozat) elfogadta a „Szakképzés a gazdaság szolgálatában” című koncepciót. A tervek szerint az átállás a 2016-2017. tanévtől kezdődik, a jelenlegi szakközépiskolákat szakgimnáziumnak, a szakiskolákat pedig szakközépiskolának keresztelik át.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprészéből egyedi miniszteri döntés alapján támogatás nyújtható képzésekre valamint tanműhelyek létrehozására és fejlesztésére is. A támogatás megítélésnek feltétele, hogy a szakképzési hozzájárulásra kötelezett cégeknek legalább 18 hónapon keresztül biztosítaniuk kell a képzésben résztvevők foglalkoztatását.

A hatóság a kétévenkénti ellenőrzés során az intézmény működését az engedély megszerzésétől kezdődően annak teljes időtartamára vonatkozóan vizsgálhatja. A minőségbiztosítási rendszer megfelelőségét az intézménynek saját kezdeményezésre - szintén kétévente - külső minősítővel kell értékeltetnie.

Az intézmények folyamatosan engedélyeztethetnek újabb képzéseket. Számos esetben válhat kötelezővé, vagy egyéb okból indokolttá a képzési programok módosítása, érvénytelenítése is. A FeFi sablonjának segítségével könnyen áttekinthető az intézmény képzési programjainak rendszere.

2015. február 25.

A FeFi a legutóbbi különszámában hírt adott a 2015. február 20-án életbe lépett, összesen öt szakképzési és felnőttképzési rendelet módosításáról. A módosítás vaskos, 574 oldalas mellékletéből a FeFi most egy segédletben szakképesítésenként összefoglalta az OKJ-s képzések szakmai és vizsgakövetelményeire és az iskolai rendszerű képzés kerettanterveire vonatkozó változásokat.