2013. szeptember

2013. szeptember

A hatályos törvény alapján az intézmények elvileg már kérelmezhetik a felnőttképzési engedély kiadását, de az ehhez szükséges végrehajtási rendeletek még nem jelentek meg.
Iskolarendszeren kívüli képzések esetében 2013. szeptember 1-től már az új OKJ-t kiadó kormányrendelet hatályos. Az alábbiakban összefoglaljuk az új OKJ szerinti képzésekre és vizsgáztatásra vonatkozó jogszabályokat.
A pályázati útmutatóban foglaltakhoz képest előre láthatóan néhány pontban módosulni fognak a várhatóan egy hónapon belül megjelenő TÁMOP 2.2.7 C-13/1 pályázat feltételei.
Az ÁFA-mentesség megítéléséről az új felnőttképzési törvény megjelenését követően egymásnak ellentmondó értelmezések hangzottak el. A kérdés egyértelműsítése miatt a FeFi egyik szerkesztője ismételten feltette a kérdést a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) illetékes főosztályának az augusztus végén Dunaújvárosban megrendezett szakképzési és felnőttképzési tanévnyitón: „A nem akkreditált intézmények adhatják-e akkreditált (nem engedélyköteles) programjaikat ÁFA-mentesen szeptember 1-től?”

Különszám – 2013. szeptember 26.

A kormány honlapján megjelent az engedélyezési eljárás szabályairól szóló rendelet-tervezet. A 28 oldalas tervezet az eljárás követelményrendszerét, a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásba vételének szabályait és az intézmények ellenőrzésének szabályait tartalmazza.

Különszám – 2013. szeptember 30.

A kormány honlapján megjelent az új felnőttképzési törvény 3 további végrehajtási rendeletének tervezete.