Megkezdődött...

Megkezdődött...
Jogszabályi változások a felnőttképzésben

A 2011. július 27-től hatályos felnőttképzési törvény szerint többé nem kötelező a digitális írástudás képzés. Módosult az adatváltozás bejelentésének elmulasztása miatti büntetés is: mostantól „csak” pénzbírságot kell fizetni az adatváltozást elmulasztóknak, de az akkreditáció megmarad.

Digitális írástudás képzés

Kikerült a felnőttképzési törvényből a digitális írástudásra vonatkozó teljes 20/A §. Ennek alapján a képző intézményeknek semmilyen módon nem kötelező a digitális írástudás oktatása. A sokat vitatott most hatályon kívül helyezett törvényt, amely a 240 óránál magasabb óraszámú és állami támogatású képzésekre vonatkozott, az Országgyűlés 2009 végén fogadta el.
A törvény megvalósítása számos gyakorlati nehézséget vetett fel, akár a képzések finanszírozása szempontjából is.
A mostani törvénymódosítás kapcsán értelemszerűen megszűnik a digitális írástudás modul alóli felmentésről szóló rendelet is.

Adatváltozás

Jelentősen enyhítettek az adatváltozás bejelentésének elmulasztása miatti büntetés mértékén a törvényhozók. Korábban példának okáért ha az intézmény nem gondoskodott időben akár a székhely változás bejelentéséről, a Felnőttképzési Akkreditáló Testület (FAT) egyszerűen visszavonta az intézmény összes érvényes akkreditációs engedélyét.
Mostantól a törvény a mulasztásért pénzbírság megfizetésre kötelezi az intézményt, és csak akkor vonja meg az akkreditációt, ha az érintett a felszólítás ellenére sem pótolja a mulasztást.
A fizetendő pénzbírság mértékét külön kormányrendelet szabályozza majd.

(Megjegyzés: Ez a változás az akkreditációval rendelkező intézményeket érinti, és csak az akkreditációs tanúsítvány adataira (intézmény neve, székhely, felnőttképzési nyilvántartási szám) vonatkozik. Az adatváltozást az akkreditációs kérelmekhez hasonlóan a FAT-hoz kell benyújtani, a megfelelő űrlap kitöltésével. Az űrlap megtalálható a www.nive.hu honlapon, a Felnőttképzési akkreditáció - Intézményakkreditáció menüpontban)