2013. június

Az Országgyűlés által 2013. június 3-án elfogadott új felnőttképzési törvény gyökeresen átalakítja a magyarországi felnőttképzés rendszerének jogszabályi feltételeit.

A 2013. évi LVXXVII. (77.) felnőttképzésről szóló törvény alapján az intézmény-akkreditációval rendelkező képzők azokat a képzéseiket, amelyek 2013. augusztus 31-én a felnőttképzési intézmények nyilvántartásában (FINY) szerepelnek, egy esztendeig, 2014. augusztus 31-ig még - a 2013. augusztus 31-én hatályos rendelkezések szerint indíthatják. Azon akkreditált képzők, amelyek az intézményi akkreditációjukat már idén szerezték, még hosszabb ideig, 2015. március 31-ig élhetnek ezzel a lehetőséggel. A FeFi értelmezése szerint a programakkreditációs tanúsítvánnyal rendelkező, de nem akkreditált nyelviskolák 2013. szeptember 1-től csak hatósági engedély birtokában indíthatnak KER-szintek szerinti általános nyelvtanfolyamokat.

Az új felnőttképzési törvény a TÁMOP pályázatok keretében indított képzések esetében lehetővé teszi, hogy azok a szerződés megkötésének idejére vonatkozó, változatlan feltételekkel folytatódjanak.

A „Felnőttképzési intézmények felkészülése az új felnőttképzési szabályozási rendszer követelményeire” című TÁMOP pályázat 3 milliárd forintnyi összegű támogatást különít el a felnőttképzési törvényben meghatározott feltételek teljesítéséhez.

Mint ahogyan egy korábbi számunkban hírt adtunk erről (Érdemes-e még akkreditációs kérelmet benyújtani, FeFi, 2013. március) a FAT a megváltozott körülményekre hivatkozva a nyelvi képzések minimális óraszámainak emelését szorgalmazta. A legutóbbi FAT ülésen született döntés eredménye már nyilvánosan is elérhető.