2013. augusztus

A (2013. évi LXXVII.) felnőttképzési törvénnyel együtt „startolnak” az új rendszerszerű OKJ szerinti képzések is. Mivel ezek a felnőttképzési törvény hatálya alá tartoznak, ezért csak hatósági engedély birtokában folytathatók. Az átmeneti időszakban az akkreditált intézmények külön engedély megszerzése nélkül képezhetnek , de csak akkor, ha az indítani tervezett képzéseiket 2013. augusztus 31-ig bejelentik a munkaügyi központban.

A felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásába, vagyis a FINY rendszerbe már papír alapon vagy elektronikusan is bejelenthetőek a 150/2012. (VII.6.) Korm. rendelet alapján érvényes OKJ-s szakképesítések.

Az akkreditált képző intézményeknek 2013. augusztus 31-ig be kell jelenteniük a munkaügyi központoknál azokat az új OKJ-s képzéseket, amelyeket a (2013. évi LXXVII.) felnőttképzési törvény hatályba lépését követően, vagyis 2013. szeptember 1-től kívánnak indítani. Új OKJ-s képzés indítására - abban az esetben, ha az adott szakképesítés nem szerepel a FINY-ben -, csak akkor lesz lehetőségük, ha megszerzik a (2013. évi LXXVII.) felnőttképzési törvény által meghatározott engedélyt.

Várhatóan szeptemberben jelennek majd meg a (2013. évi LXXVII.) felnőttképzési törvényhez kapcsolódó kormány- és miniszteri rendeletek. A jogszabályok megjelenéséig - hiába lép életbe közben a törvény -  engedélyezési eljárás nem folytatható le..

Az új (2013. évi LXXVII.) felnőttképzési törvény nagyobb felelősséget ró a felnőttképzési szakértőkre, akiknek megnevezése is részben megváltozik, lesznek felnőttképzési szakértők és külön felnőttképzési programszakértők.

Az alábbiakban röviden – a teljesség igénye nélkül és nem fontossági sorrendben – összefoglaljuk az új felnőttképzési törvény bevezetésével kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket, tudnivalókat, vagyis azt, hogy mi lesz 2013. szeptember 1. után.

2013. augusztus 28.

OKJ-s képzést folytató, akkreditált intézmények figyelmébe!

Néhány nap múlva, 2013. szeptember 1-én életbe lép az új felnőttképzési törvény (2013. évi LXXVII.).
A FeFi legutóbbi hónapokban megjelent számaiban igyekeztünk a változásokról megfelelő tájékoztatást nyújtani, és ezt tesszük a továbbiakban is.

Ezúton szeretnénk azonban ismételten felhívni a figyelmüket, hogy 2013. szeptember 1-től már csak az új OKJ szerinti képzések indíthatóak. Ehhez azonban a képzéseket az akkreditált intézményeknek 2013. augusztus 31-ig BE KELL JELENTENI A MUNKAÜGYI KÖZPONTOK FELÉ.