2013. augusztus

2013. augusztus

A (2013. évi LXXVII.) felnőttképzési törvénnyel együtt „startolnak” az új rendszerszerű OKJ szerinti képzések is. Mivel ezek a felnőttképzési törvény hatálya alá tartoznak, ezért csak hatósági engedély birtokában folytathatók. Az átmeneti időszakban az akkreditált intézmények külön engedély megszerzése nélkül képezhetnek , de csak akkor, ha az indítani tervezett képzéseiket 2013. augusztus 31-ig bejelentik a munkaügyi központban.
A felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásába, vagyis a FINY rendszerbe már papír alapon vagy elektronikusan is bejelenthetőek a 150/2012. (VII.6.) Korm. rendelet alapján érvényes OKJ-s szakképesítések.
Várhatóan szeptemberben jelennek majd meg a (2013. évi LXXVII.) felnőttképzési törvényhez kapcsolódó kormány- és miniszteri rendeletek. A jogszabályok megjelenéséig - hiába lép életbe közben a törvény -  engedélyezési eljárás nem folytatható le..
Az új (2013. évi LXXVII.) felnőttképzési törvény nagyobb felelősséget ró a felnőttképzési szakértőkre, akiknek megnevezése is részben megváltozik, lesznek felnőttképzési szakértők és külön felnőttképzési programszakértők.
Az alábbiakban röviden – a teljesség igénye nélkül és nem fontossági sorrendben – összefoglaljuk az új felnőttképzési törvény bevezetésével kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket, tudnivalókat, vagyis azt, hogy mi lesz 2013. szeptember 1. után.
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak- és Felnőttképzési Igazgatósága (NMH SzFI) a szak- és felnőttképzési intézmények számára országos tanévnyitó konferenciát szervez.Időpont: 2013. augusztus 29., 10:00 – 15:00. Helyszín: Dunaújvárosi Főiskola, 2400 Dunaújváros, Táncsics Mihály u. 1/a.

Különszám – 2013. augusztus 28.

OKJ-s képzést folytató, akkreditált intézmények figyelmébe! Néhány nap múlva, 2013. szeptember 1-én életbe lép az új felnőttképzési törvény (2013. évi LXXVII.). A FeFi legutóbbi hónapokban megjelent számaiban igyekeztünk a változásokról megfelelő tájékoztatást nyújtani, és ezt tesszük a továbbiakban is.